fredag 18 mars 2011

Dag 8 - Ökensoppa

För den som undrar; det blev ingen dag 7. Maten från dag 6 räckte i två dagar!

Ännu ett "bibliskt" recept. Barnen undrar varför den heter ökensoppa. Bra fråga. Färgen? För att det är dadlar i.
God var den i alla fall.

1 gul lök
2 klyftor vitlök
1 röd paprika, i bitar
500 gr morötter, skuren i skivor
3 stjälkar blekselleri, skuren i bitar
1 tsk spiskummin (krossade hela är godast)
lite stark paprikakrydda eller chilpeppar

1,5 l grönsaksbuljong (1-2 grönsaksbuljongtärningar plus vatten)
200 g dadlar utan kärna
saften från en halv citron
salt och peppar
några klickar creme fraiche
lite klippt gräslök

Använd en rymlig gryta.
Stek lök, vitlök och paprika i lite olivolja. Lägg i morot och blekselleri samt kryddor och låt steka med en stund.
Tillsätt buljongen, koka upp och låt koka upp. Tillsätt dadlarna.
Låt koka ca 10-15 min, morötterna måste vara mjuka.
Så här långt kan man göra färdigt en stund i förväg.

Låt kallna lite och mixa allt med stavmixer, eller häll allt i en matberedare.
Eventuellt behöver man värma upp soppa lite igen. Smaka av med citron (utan citron blir soppan för söt, pga dadlarna) salt och peppar.

Servera med en klick creme fraiche samt klippt gräslök och lite gott bröd (jag hade gott hembakat av dinkelmjöl).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar